Vinjasning

Vinjasning.se

  • Home
  • Privacy
  • Sitemap

Redskap för hemmabryggning med hög kvalitet

December 9, 2015 · by admin2014 ·

Nu för tiden är det relativt simpelt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara enorm. Det är väl nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning tillsammans med ett jäsrör.

Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda utrustning. Det finns naturligtvis mängder av övriga redskap och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal råd.

Kjeld betonar även hur centralt det är med hygien. Allt som kommer i beröring med vin och frukt ska vara fräscht. All utrustning ska vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är därutöver två medel som är totalt ofarliga att nyttja.

För att få bäst verkan bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en grundlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker utförligt) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara noggrann med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som innehåller järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det givetvis en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar mycket bra till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer eftersom det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.

Filed Under: Uncategorized · Tagged: hembryggning, vinbryggning, vintillverkning

Menu

  • Magnesiumstearat gör att tabletterna lossnar lättare
  • Casino bonus – Klart att du ska spela med casino bonus!
  • Fördelar och nackdelar med svenska casinosajter med svensk licens
  • Allt-fraktfritt.har tagit fram en Zero Julmust med orignalsmaken, sockerfri samt sötad med ett sötmedel gjort av strösocker för i särklass bästa smak
  • Hur vet jag att ett SERIGECASINO verkligen är svenska spelsidor?
  • Bjud på sockerdricka då det blir dags för släktkalas
  • Så löser du problemet med illaluktande svett
  • Ökad produktion med en modern etikettmaskin
  • Så gör du för att få snygga flasketiketter
  • Blås stora såpbubblor med glycerin
  • Om du har glycerin hemma då kan du ta hand om det mesta
  • Prova att spela med en casino bonus!
  • Nu kan du få bort illaluktande svett
  • Om du har bikarbonat hemma så är saken biff
  • Vad kan vi handla för någonting i en e cigarett shop?
  • Känner du skillnaden mellan Pommac och tuttifrutti drickor?
  • För effektivt virusskydd bör du ha antibakteriell tvål hemma.
  • Du kan få casino utbetalning 15 min efter uttag!
  • Vad kan man använda som luktätare på gymmet?
  • Med rätt tablettmaskin kan du tillverka bra tabletter

Pages

  • Privacy
  • Sitemap

Copyright © 2021