Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på flera sätt är riktigt trevligt. Hans intresse åt vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.
Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat varierande tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfång ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag flertal hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.
Självfallet är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfattning bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns följaktligen potential att ge vinet en tydlig riktning redan från inledningen. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av en del nya vinjäster.
Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte bara är förträffligt därför att det är billigt utan för att det är trevligt att förbättra sin alldeles egna produkt. Det blir verkligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna assistera hemmabryggare men dessutom tjäna som underlag åt diverse vinklubbar.
Det finns dock en bra fördel med att hemmaframställning av vin är förhållandevis billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Med hemmagjort vin öppnas flera möjligheter. Varför exempelvis inte använda några flaskor vitt vin att koka fisken i?
Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligen ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.
I Hemmaframställning av vin är det inte endast Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar också upp råd från andra vinbryggara som han anser vara värda att sprida.
Den här boken är speciellt betydande på så sätt att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som ger en liknande noggrann och grundlig redogörelse av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte enbart hela den praktiska processen utan skänker även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen.
Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive kategori är fullständigt beroende av bryggprocessen. Men en viktig tumregel för allt vin är att endast välja högklassiga råvaror.